De 1.0 versie van jezelf als professional

 

Laatst werd ik gevraagd om op Artez in Zwolle een derdejaars project te begeleiden. Tijdens het project gingen studenten een connectie maken met het werkveld door onderzoek te doen naar een professional die zelfstandig werkte of een winkel of bedrijf had.

Leren tijdens het lesgeven

Het interessante van lesgeven op kunstacademies is dat nieuwe fascinaties en onderwerpen om te onderzoeken zich vanzelf aandienen. Of ik stuit op onderwerpen die ik toevallig al aan het onderzoeken ben. Echte input waar ik uit kan putten en nieuwe ideeën mee kan verzinnen.

Wat ben je nou aan het doen!?

Als ik studenten begeleid, wil ik ze graag bewust maken van wat ze aan het doen zijn. Door middel van visualisatie tijdens onze gesprekken, ontstaan er een soort schema's die dan duiden wat er van ze gevraagd wordt. Zo worden de processen die ze moeten gaan uitvoeren in kaart gebracht.

Toen ik het overzicht van dit project uitgetekend had werd me iets duidelijk. Studenten zouden hier eigenlijk de onderneming en de professional moeten doorgronden en op verschillende onderdelen moeten onderzoeken.

0.png

De student zoekt en onderzoekt eigenlijk de 'skills' van de professional. Bijvoorbeeld, wat is zijn/haar kwaliteit? Kan hij/zij goed praten? Is de professional gestructureerd? En welke kwaliteiten van de professional gebruikt hij/zij in de onderneming? Studenten onderzoeken wat hun fascineert en waarover ze vragen hebben.

Wat gebeurd er met die skills?

En vervolgens zoek je uit welke 'producten' de professional verkoopt door zijn/haar skills in te zetten? De skills en wat daarmee gebeurt is de kern van het bedrijf of onderneming.

Daarnaast is het belangrijk hoe het klantennetwerk van deze persoon eruit ziet, want in dit netwerk bevindt zich de afzetmarkt van wat hij/zij maakt.

Maar ook hoe deze persoon zijn/haar (klanten)netwerk of potentiële (klanten)netwerk op de hoogte houdt van de activiteiten is interessant. Noem het de marketing afdeling. Is de ondernemer een Instagrammer of verstuurt hij/zij kaarten? En hoe benadert de ondernemer nieuwe potentiële klanten? Wat is de methode?

De antwoorden zijn de basis

De antwoorden hierop zijn zo waardevol voor studenten en zouden de basis of inspiratie kunnen zijn voor de 1.0 versie van zichzelf als professional. Het overzicht van de te onderzoeken onderdelen is voor hun een invuloefening waarbij ze bij elk onderdeel van hun onderneming hun eigen creatieve brein moeten inzetten om hiervoor een oplossing/methode te verzinnen die bij ze past. Heb je alle onderdelen op de rails dan ben je lekker bezig.

In dit geval was dit onderwerp, waarvan ik me bewust werd en waar ik vervolgens deze theorie over bedacht, al een thema dat ik onderzocht. Ik was me hier namelijk erg bewust van toen ik de 1.0 versie van mezelf neerzette, en ook toen ik de transitie naar Pluc 2.0 maakte. Maar alles kwam pas samen toen ik op Artez het project dat ik in kaart bracht ging begeleiden.

1.png

Mijn onderzoek werd een opdracht

Ik besloot dit verhaal te gebruiken voor mijn les op St.Joost in Breda en maakte een opdracht, waarbij studenten nadat ik ze een korte lezing had gegeven over mijn theorie, de 1.0 versie van zichzelf gingen ontwerpen.

De onderdelen die ze moesten uitdenken waren geïnspireerd op het overzicht dat ik in Zwolle maakte, maar ik voegde hier mijn eigen ervaringen aan toe.

Design your own life

Naast je bedrijf moet je namelijk ook je hele leven naast je onderneming ontwerpen. Je kan namelijk niet een dikke BMW rijden als je in je opstartfase zit. Ook moet je nadenken over waar je woont, wat dat kost en hoe je je voortbeweegt(trein?fiets?autootje?)

Artez-Event-Pic.png

Design your own life, design your own bedrijf!

Zo vind ik het verrassend om te merken dat ik altijd erg onderzoekend werk. De key is dat ik me altijd erg bewust ben van wat mij fascineert. Ik heb zoveel lopende onderzoekjes dat ik nooit bang ben dat het me niet lukt om een inspirerende les te ontwerpen.

 
 
Pluc Plaatsman