Klussen aan jezelf – noem het een hobby

 

Persoonlijke en professionele ontwikkeling overlapt

'Jij' als persoon staat direct in verbinding van de 'jij' die moet functioneren als professional.

Je gewoontes en gedrag, zoals verslavingen kunnen ervoor zorgen dat je moe bent, geen motivatie en concentratie hebt en dus slecht functioneert tijdens je werk.

Ik besloot om als zelfstandige te werken. Dat vraagt om veel skills. Ik moet bij het begin beginnen, dacht ik.

4.png

Oefenen met methodes

Toen ik begon met het 'echt' werken aan mezelf, experimenteerde ik met methodes. Hoe kom ik elke dag om 7 uur mijn bed uit? Ik bedacht een methode. Om 7 uur ‘s ochtends, als de wekker ging, smeet ik direct mijn dekens naar de andere kant van de kamer en zette mijn balkon deur wagenwijd open. Terug in bed was geen optie. Het lukte. De methode werkte. Sindsdien sta ik elke dag om 7 uur op.

3-----.png

Doorklussen en doelen stellen

Mijn ongoing onderzoek, wat echt een hobby begon te worden, breidde zich uit. Ik werd daardoor een beter functionerende 'professional'. Toch was er nog veel werk aan de winkel.

Ik keek talkshows en TED lezingen met professionals en vroeg me altijd af of zij ook zo'n hele reis gemaakt hadden op het gebied van hun persoonlijke ontwikkeling en hoe ze dat dan gedaan hadden.

Elke persoon is anders. De ene persoon heeft wat meer werk aan zichzelf dan de andere, was mijn conclusie. Ik kwam erachter dat ik hoge eisen stelde en dus erg veel werk moest verrichten.

Bewustwording is de key

Van de onderwerpen die je wilt aanpakken moet je je eerst bewust worden. Dan begint het onderzoek. Je bedenkt een methode en experimenteert of die effect heeft. Je hebt een doel, een wens en je 'beperkingen' zijn als ruis die je alleen kan elimineren door je gedrag te veranderen.

Veel producten, van apps op je telefoon tot nicotine, proberen je hoofd te programmeren. Toen ik me hiervan bewust werd besloot ik dat mijn doel was weer 'baas over eigen brein' worden.

Veel reflecteren, methodes proberen en regels instellen hielp mij om de controle over mijn gedachten en impulsen terug te krijgen en van nicotine tot Instagram, ik werd ze de baas.

5.png

Hou jezelf niet voor de gek

Mijn bevindingen en stappen leg ik altijd vast op een visuele manier. Voor mij een milestone of conclusie moment waar ik graag aan herinnerd wil worden.

Je moet het maar willen, al die imperfecties blootleggen en ze dan ook nog aanpakken. De put dempen op verschillende manieren en met verschillende middelen is toch wel de populairste methode. Maar ik vind dat ik mezelf dan gruwelijk voor de gek houd en neem geen genoegen met minimale ontwikkeling. Ik klus graag nog even verder.

Zo boek ik stap voor stap kleine succesjes en kom ik langzaam in de buurt van de 'beste versie' van mezelf en dus de best functionerende professionele versie van mezelf. En blijf daar graag ook plaatjes bij maken.

ruis.png
 
Pluc Plaatsman